Sziasztok!
Ide ebbe a topicba a LED-ezéssel kapcsolatos tapasztalatokat, észrevételeket és kérdéseket írhatjátok!
Nem csak a műszerfalra korlátozva hanem az egész autóra nézve!
LED árak, típusok, kötési variációk, ki mit hogy oldott meg!
Próbaképp indítom a fórumot, mert nem igen van ezzel kapcsolatos topic, és egyre népszerűbb az autózásban is a LED, de nem csak a színek miatt hanem, mert ha jól kötik akkor egy örökké valóság az izzóhoz képest!
Ajánlott rakni mivel a ledek többsége gyárilag úgy van építve csíkon vagy bármi más formában 3-massával hogy stabil 12v-ról üzemel. A nem beépített ledeknél van némi szórás a nyitófesz alatt. Nyitófeszültségnek mondják azt a feszt amin a led már teljes fényerőt ad de még nem ég ki. A szórás 0.2v kb azaz 1db 2.4v nyitófeszes ledet max 2.6v-al lehet még hajtani tartósan, de különböző típusú ledeknek más és más a nyitófesz és a szórása. A kocsiban nincs stabil 12v ezért szükséges a stabi használata de jóféle előtét ellenállás is kell.
Ez a led amiről beraktam a képet durván fele harmada csak az 5050 smd-nek. Ami 0.5w/db. Ennek a power lednek a relatív hátránya hogy bár öntapadós a gyári ledcsík de ajánlott hűtőfelületre szerelve használni.
A másik dolog hogy leggazdaságosabban akkor jársz ha 3db kapcsolsz össze vagy pedig olyan ledcsíkot veszel amin már gyárilag vannak és azt alakítod tetszés szerint mivel ott az ellenállás precíziós kivitelű ha stabival van használva. Én mostanában vettem mégennél az 5050smd lednél is nagyobb fényűt de kisebb méretben. 5630-as smd led power led hajlékony nyákon. a fényerő 20w/méter vagy 1400lumen/m, egy rész azaz 3db-os egység 0.9w fogyasztás 4500K szín.
Kérdés mire használnád, ha műszerfal világítás vissza kell venni a fényerőből de persze látni kell a valós fényerőt és úgy magad határozod meg mennyire is van szükség az adott feladathoz. De stabit mindenképp illik rakni mivel ezek a ledek stabil feszültségről üzemelnek.
Az ellenállás csak egy dolog de stabit is illik rakni ami fix 12v ad le. Semelyik ellenállás sem szereti ha alapban 12v-os rendszeren használva csökkenti a feszt de töltésen legalább majd +2v kap. Amúgy is szokták írni hogy bizonyos jobb típusú ledszallagok esetében stabil feszültség szükséges.
Mekkora ellenállást használjak SMD 5050 led-hez (3 chipes), ha autóban működtetném. Elvileg 20mA-t vesz fel a led chipenként, tehát 60mA-t a chipeket párhuzamosan kapcsolva. Megfelelő fényerőt szeretnék, illetve nem szeretném hetente cserélni a ledeket a túlfeszültség okozta ledhalál miatt.
Tud valaki olyan Ledes helyzetjelzőről ami Canbusos autóban is hibamentesen működik! Hiba alatt nem csak a visszajelzést hanem a villogást is értem!
Mert ha ne makkor ilyen van már: