Sziasztok!
Ide ebbe a topicba a LED-ezéssel kapcsolatos tapasztalatokat, észrevételeket és kérdéseket írhatjátok!
Nem csak a műszerfalra korlátozva hanem az egész autóra nézve!
LED árak, típusok, kötési variációk, ki mit hogy oldott meg!
Próbaképp indítom a fórumot, mert nem igen van ezzel kapcsolatos topic, és egyre népszerűbb az autózásban is a LED, de nem csak a színek miatt hanem, mert ha jól kötik akkor egy örökké valóság az izzóhoz képest!
Ennyi LED párhuzamosan az nagyon nem buli!
Én mindig úgy kötöm hogy 4 sorba és minden 4hez 150ohm sorba! Több lámpát csináltam így és egyik sem ment tönkre még!
Aztm túl lettek sztm terhelve vagy az ellenállás szált el! Ha 20 LEDet számolok párhuzamosan 14 voltra 20mA-ral és 2V-tal, akkor 5watt 30 ohm kell!
sziasztok!
lenne egy kérdésem..beledeztem egy lámpát
van lámpánként 40db led(2V) és azt mondták kössek elé egy 15ohmos ellenállást
a ledek párhuzamosan vannak
összeraktam és bekötöttem
elindultam vele és még működött faszán
tankoltam és gondoltam biztos ami biztos megnézem és már nem világított
nemhinném hogy érintkezés mer mindkét oldal szarni ment..mi lehet az oka?
Teljesen egyetértek: újra kell ellenállásozni a bajonettes led "izzókat". Én a fater gépébe tettem ilyeneket és az élettartama max 2 hónap. A sajátomba magam szereltem panelban és 2 éve hibátlanul megy. Mondjuk én nem tettem minden led elé ellenállást, 4 db sorba van kötve és soronként van 100 illetve 150ohm.
sztem a paneles jobb lenne, másrészt meg a bajonettest is újrakéne a biztonság kedvéért ellenállásozni, de mindenféleképp jó dolog a led, hiszen keveset fogyaszt, ergo nem terheli úgy az akksit / generátort mint a hagyományos izzó, ezáltal talán még minimálissal,de kevesebbet is eszik az autó:d (ez csak tipp!)
Lehet, hogy rákérdezek az elektronikában jártas haveromnál, hogy mi mennyi lenne... Én biztos nem fogok nekiállni forrasztgatni... Egyszerűbbnek tűnik megvenni a korábban belinkelt bajonettes "izzót". Mondjuk egy teljes garnitúra abból 12k, és még nem vagyok biztos a látványban sem...
Én is így tettem ahogy mondod..a srác a boltba elmondta én meg itthon összeraktam..valamit azért konyítok az ilyenhez de azért jobb ha egy 'profi' elmondja előtte
pedig nemkell hozzá nagy tudás:D legegyszerűbb ha rákérdezel egy mikroelektronikai boltban, hogy mekkora ellenállás kell x ledhez x voltnál... aztán forrasztó elő és mehet a műtét... egy ellenállás meg pár ft-os téma:D nekem mindig van itthon 30-40 darab
Na, én is így jártam a helyzetjelző leddel... Sajnos én nem vagyok egy nagy buherátor, az elektronikai tudásom addig terjed, hogy kiveszem a rosszat, és berakom a jót...
am sokkal olcsóbban kijön az ember ha mondjuk panelt csinál mintha venne egy égőt, igaz mondjuk egy bajonettes égőt már otthon nem raksz össze de csak egy példa: 3 ledes sofita rendszámhoz 1200/db ha olcsóba tudod szerezni... neem a 3 ledes modul kijött 250Ft-ból és superflux ledek vannak benne (ebből van kettő hátul), na meg vízálló
Ennyi LED párhuzamosan az nagyon nem buli!
Én mindig úgy kötöm hogy 4 sorba és minden 4hez 150ohm sorba! Több lámpát csináltam így és egyik sem ment tönkre még!
Aztm túl lettek sztm terhelve vagy az ellenállás szált el! Ha 20 LEDet számolok párhuzamosan 14 voltra 20mA-ral és 2V-tal, akkor 5watt 30 ohm kell!