Sziasztok!
Pár hete piros lámpánál összetörték a verdám. A biztosító nem hajlandó meghatározni az autóm forgalmi értékét, amíg nem nyújtok be nekik egy árajánlatot, csak azt hajtogatják, hogy gazdasági totálkár gyanús. Az autón hitel van, így nem tudom mi lenne nekem jobb (ami az anyagiakat illeti), ha totálkárra vennék, vagy ha javíthatóságot állapítana meg a biztosító.
Tudomásom szerint, ha totálkár, akkor a fennálló hiteltartozást egy összegben behajtják. De vajon a biztosító kifizeti a forgalmi érték 100%-át a banknak?És mi történik a ronccsal, tulajdonomban marad?
Az ügy érdekessége az, hogy tavaly márciusban már volt egy törése a kocsinak. Az akkor 8 éves G-s astrám forgalmi értékét 860e Ft-ban állapították meg (1400e helyett a légzsák hiánya miatt!!!).Szerintem felháborító, hogy a biztosítók kénye-kedvétől függ, hogy mi lesz épp az autó sorsa, esetlegesen saját zsebből kell kifezetni a javítási költség, vagy a hitel egy részét, pláne, hogy más hibájából törik a verda!Épp ezért most felkutattam azt a céget, amely azt a bizonyos autó-értékelő programot forgalmazza (elmondásuk alapján a biztosítók is ezzel a programmal dolgoznak) és elvégeztettem egy hivatalos, teljeskörű értékelést. Vmiféle csoda folytán, most - több mint egy évvel az első biztosítós ügy után - többet ér az autóm! 1milla!(mindenféle értékcsökkentő tényezőt figyelembe véve).Na erre varrjon vki gombot! Nagyon úgy néz ki, hogy tavaly elég rendesen átvert a biztosító!
Most nem szeretnék így járni, ezért, aki tud kérem segítsen infóval.
Van itt esetleg olyan user, aki biztosítónál dolgozik, ún. "káros"?
Jó karosszériást (Budapest v, környékén)tud vki ajánlani, aki számlát is tud adni?
Köszönet minden infóért!
Nekik biztosan egyszerűbb, de cseréltetni többe kerül, mint javíttatni.
Én már olyat is hallottam szerelőtől, aki biztosítós ügyekkel is foglalkozik, hogy a biztosító jobban szereti, ha TK-ra veheti az autót. Bár én nem értem miért lenne ez jó nekik? Elvileg akkor többet kell fizetniük. Vagy rosszul gondolom?
Ahogy Dudus is írt. GTK, ha még egyébként javítható lenne az autó, de a javítás többe kerülne, mint az EUROTAX szerint megállapított forgalmi érték 70%-a. Ez könnyen elérhető, ha vki márkeszervízbe viszi javítattni. Sajnos az 1. töréskor, még nagyon okulatlan voltam e téren, így márkaszervízbe vittem. Végül lökösök nélkül távoztam, a cseréjük már nem fért volna bele a 70%-os keretbe. Ja és a javíthatósági keret akkor 600eFt volt. És ennek nagy része munkadíjra ment el! Soha többet márkaszervíz
Én is úgy gondoltam, hogy TK esetén is megjavítattom a "roncsot". Roncsként semmiképpen sem érné meg eladni. Mindössze hátsó lökhárítót kell rajta cserélni, a többi sérült rész "kikalapálható". Persze a biztosító egy kis horpadás miatt már rögtön cseréltetné az elemet.
az állapotra pedig megszabtak valamilyen arányt, hány %-nak kell törnie, illetve rongálódnia a kocsinak, hogy tk-ra vagyék! Apám biztosítós volt, tőlle kérdeztem telefonon!
Ő járt fényképezni a kocsikat!
A kárszakértő már felmérte a káromat. Látottak alapján nem vette rögtön TK-ra. Így az általám késöbbiekben benyújtandó javítási árajánlattól teszi függővé a biztosító, hogy TK v. javíthatóság. Azzal tisztában vagyok, hogy a forg.érték 70%-áig engedik a javítást.
A biztosító TK esetén gondolom jól feltornázza a roncsértéket, hogy minél kevesebb különbözetet kelljen kifizetnie.
A roncsértéket illetően van vkinek tapasztalata, mit ér egy roncs?
A hitel miatt lenne jó tudni a biztosító által meghatározott forg.értéket. Ki tudja, akár jól is járhatnék a TK-val, ha a forg.érték minusz roncsérték nagyjából fedezné a fennálló hiteltartozást.
De amíg ezt nem tudom, addig lutri a dolog.
1. a biztosító sosem fogja nézni, sőt még egy független kárszakértő sem, az autód forgalmi értékét, uyganis többek között erre a célra van az EURTAX érték, mely minden kocsira és minden GYÁRI felszereltég esetén megmutatja mit "ér" az autó.
2. Ha totálkárra veszik, valóban a bank kérheti egyösszegben a fennmaradó hitel kifizetését,de külön megegyezés szerint lehet egyezségre jutni több nagyobb réslet kifizetésre.
3. Ha javíthatóságot állapítanak ,meg akkor te kérhetsz ajánlatot amit benyújtasz a biztosító felé, de a biztosító rendelkezik kárszakértővel, aki megállpítja jogszerűen az autó jelenlegi állapotát, a sérülés mértékét, a javítási költséget megbecsülve, mindezt fényképekkel alátámasztva!
és a legeslegtöbb a kárszakértőn múlik!!!
mitől gazdasági totálkáros egy autó? nos! amennyiben a sérülés mértéke meghaladja a jármű értékének egy nagyobb százalékát úgy annak minősítik! mi van ilyenkor! Eurotax alapján megnézik a kocsi értékét, levonjákbelőle a roncsértéket/ a legjobb ajánlatot adó roncsátvevő ajánlata a roncsérték/ majd a kettő különbözetét egyösszegben kifizetik neked!
ezeket azért tudom, mert januárban volt " szerencsém" hozzá.... bár hitelem nem volt, de azt meg baráti körből tudom, mert cimborámnak kiégett egy Vitoja és a bank felé rendezni kellett!
Én már olyat is hallottam szerelőtől, aki biztosítós ügyekkel is foglalkozik, hogy a biztosító jobban szereti, ha TK-ra veheti az autót. Bár én nem értem miért lenne ez jó nekik? Elvileg akkor többet kell fizetniük. Vagy rosszul gondolom?