Hengerfej-portolás
aktuális téma

..minden a témával kapcsolatban..
Több megjelenítése
Kevesebb megjelenítése
sőt 10 ezret

0.1 az kb. pofon a xarnak...
bárminkor tudok olyan képet feltenni ahol a hengerbe benne van a szelep nyoma.Ráadásol széria hengerfej.Még sikolatlan.
De ugye lehet hallani ladákrol amik hfből 1 mm-t vesztettek, és vígan mennek, pörögnek 8ezret stb.
Ilyet még nem tapasztaltam. Azért ehhez elég nagymértékű levétel kell :) bár nekem most csak 0,1mm-t szedtek le.
meg nem mellékesen,akkora lesz a kompresszió,hogy felrobban a henger....
Esetlegesen annyi, hogyha tul sokat sikolnak belőle, akkor a szelep beleüthet a dugattyúkba. De ez motorfüggő.,,
hali!
a hengerfej-lejjebbültetésnek van valami hátránya?
a hengerfej-lejjebbültetésnek van valami hátránya?
+2cfm kb. +1 ló az okosok szerint...
Ehhez a művelethez tapasztalat kell. Na ez nincs szerintem Magyaroszrágon!
1ébként nem biztos, hogy a legcsillivillibb a legjobb.
Ehhez a művelethez tapasztalat kell. Na ez nincs szerintem Magyaroszrágon!
1ébként nem biztos, hogy a legcsillivillibb a legjobb.
Yas, azért a flowbenches eredményekbe simán bele lehet kötni :) Az itthoni visszacsatalás pedig egyenlőre a pad és az idők. És vannak, voltak, lesznek hazai eredmények a kokány mellett... Azért mert valami messze van még nem lesz NASA :)
Megelőztél!

Tom, ez néha összetettebb kérdés.
Ha tuningolsz egy motort, akkor (egyenlőre) szinte semmilyen papírmunka se kötelez ezzel kapcsolatban.
Én spec. most éppen visszaépítem a motoromat 1,8-ról 1,6-ra, mert a verseny szabályzat annak jobban kedvez.
Sok indok lehet, hogy miért kezd bele az ember a tuningba.
Annak is van értelme amit te mondasz, de van más út is.
HF portolás: igen, van olyan műhely is, mint amit te itt leírtál, de spec. az enyémet cnc sosem látta, csak a jóöreg Dave bácsi.
Az összes tapasztalata benne van ebben a munkában, csak az eredményt ellenőrizte le azon a flowbench-en. Ahol nem stimmelt, ott még munkált belőle.
Itthon még ez a "visszacsatolás" is hiányzik, azt hiszem.
(bár üdvözölendő lenne, ha éppen tévednék, és itthon is leellenőriznék a munkát konkrét fizikai paraméterek tekintetében, mint a közegáramlás!
)
Ha tuningolsz egy motort, akkor (egyenlőre) szinte semmilyen papírmunka se kötelez ezzel kapcsolatban.
Én spec. most éppen visszaépítem a motoromat 1,8-ról 1,6-ra, mert a verseny szabályzat annak jobban kedvez.
Sok indok lehet, hogy miért kezd bele az ember a tuningba.
Annak is van értelme amit te mondasz, de van más út is.
HF portolás: igen, van olyan műhely is, mint amit te itt leírtál, de spec. az enyémet cnc sosem látta, csak a jóöreg Dave bácsi.

Az összes tapasztalata benne van ebben a munkában, csak az eredményt ellenőrizte le azon a flowbench-en. Ahol nem stimmelt, ott még munkált belőle.
Itthon még ez a "visszacsatolás" is hiányzik, azt hiszem.
(bár üdvözölendő lenne, ha éppen tévednék, és itthon is leellenőriznék a munkát konkrét fizikai paraméterek tekintetében, mint a közegáramlás!

Hivatalossá tenni nem olcsó, sőt lehet a kötelező biztosítás kategóriájában is feljebb kerül, ami megint + költség, vagy esetleg versenyen adott kategóriában szeretne versenyezni...
Hát az én motorom portolva van:
-szívósor, hengerfej, kipufogó...
Került még bele egy szuromi tengely is, amin 2mm-el nagyobb a bütyök mint a gyári. Nem mértem még számszerint mennyit nyertem így, de a különbség elsőre érezhető volt amikor belekerült ez a motor.
Mondjuk nem én csináltattam, csak behalt a régi motoromba az olajszivattyú, elkoptak a bütykök a tengelyen és akkor választhattam: javítgatom a régi motort, vagy kicsit többért volt ez. Állítólag az egészet Szuromiék csinálták.
-szívósor, hengerfej, kipufogó...
Került még bele egy szuromi tengely is, amin 2mm-el nagyobb a bütyök mint a gyári. Nem mértem még számszerint mennyit nyertem így, de a különbség elsőre érezhető volt amikor belekerült ez a motor.
Mondjuk nem én csináltattam, csak behalt a régi motoromba az olajszivattyú, elkoptak a bütykök a tengelyen és akkor választhattam: javítgatom a régi motort, vagy kicsit többért volt ez. Állítólag az egészet Szuromiék csinálták.
Ezt sosem fogom megérteni miért mindíg az adott típusban lévő legkissebb motort akarják tuningolni a népek. Belekell rakni 1 nagyobb motort. Megbízható marad, nem veszíti el alacsony fordulaton a nyomatékot, és sok esetben olcsóbb, és gyorsabb megoldás. Amikor már kevés a típus legnagyobb motorja akkor lehet nekiállni tovább bizgerálni.
Ahogy Yasec is mondta tőlünk nyugatabbra az elkészült hengerfejeket áramlástanilag ellenörzik. Most már igen komplex rendszereket alkalmaznak a tuningolásra. Teljesen lemodellezik az átalakításra szánt alkatrészeket, végeselem analízis programokkal ellenörzik igénybevételek szempontjából. Áramlástanilag optimalizálják már a számítógépen, hogy milyen formára hozzák. Ahol ilyen technikával dolgoznak ott már cnc gépekkel munkálják ki a hengerfejeket is. Csak a felpucolást végzik kézzel.
Ahogy Yasec is mondta tőlünk nyugatabbra az elkészült hengerfejeket áramlástanilag ellenörzik. Most már igen komplex rendszereket alkalmaznak a tuningolásra. Teljesen lemodellezik az átalakításra szánt alkatrészeket, végeselem analízis programokkal ellenörzik igénybevételek szempontjából. Áramlástanilag optimalizálják már a számítógépen, hogy milyen formára hozzák. Ahol ilyen technikával dolgoznak ott már cnc gépekkel munkálják ki a hengerfejeket is. Csak a felpucolást végzik kézzel.
Ezt sosem fogom megérteni miért mindíg az adott típusban lévő legkissebb motort akarják tuningolni a népek. Belekell rakni 1 nagyobb motort. Megbízható marad, nem veszíti el alacsony fordulaton a nyomatékot, és sok esetben olcsóbb, és gyorsabb megoldás. Amikor már kevés a típus legnagyobb motorja akkor lehet nekiállni tovább bizgerálni.
Blokkból vagy hengerfejből lemunkálsz (asszem itthon síkolásnak hívják).
Költségesebb, ha némileg hosszabb hajtókarokat építesz bele. (az ilyeneket legtöbbször csak rendelésre gyártják, úgyhogy felejtős)
Dugattyúcsere olyanra, amelynek a csap és a dugattyú tető távolsága nagyobb! (felfelé hosszabb a dugó)
Na ezek lennének, de persze csak korlátok közt lehet az ilyet csinálni!
Költségesebb, ha némileg hosszabb hajtókarokat építesz bele. (az ilyeneket legtöbbször csak rendelésre gyártják, úgyhogy felejtős)
Dugattyúcsere olyanra, amelynek a csap és a dugattyú tető távolsága nagyobb! (felfelé hosszabb a dugó)
Na ezek lennének, de persze csak korlátok közt lehet az ilyet csinálni!

..ha már hengereknél tartunk.. kompresszió? hogyan nyerhető vissza, érhető el magasabb? (és itt nem bűvész-trükkökre gondolok, hanem bevált módszerekre, felújításokra...) 

Azt hiszem, ezt még párszor át kell olvasnom ill. értelmeznem kell.. de köszi.. 

Egy kérdés... ki ért opel mocihoz? Le szeretnék venni a hengerfejből csak nemtom mennyit lehetne. ez egy 1.8as 8szelepes GT moci

Ha Te is hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be!