Sziasztok!
Ide ebbe a topicba a LED-ezéssel kapcsolatos tapasztalatokat, észrevételeket és kérdéseket írhatjátok!
Nem csak a műszerfalra korlátozva hanem az egész autóra nézve!
LED árak, típusok, kötési variációk, ki mit hogy oldott meg!
Próbaképp indítom a fórumot, mert nem igen van ezzel kapcsolatos topic, és egyre népszerűbb az autózásban is a LED, de nem csak a színek miatt hanem, mert ha jól kötik akkor egy örökké valóság az izzóhoz képest!
Hali nekem is van pár ledes dolog a verdámban esetleg majd rakok fel rola képeket de azt szeretném kérdezni hogy hol lehet elsajátitani komolyabban a ledezést az alapoktól kezdve ha tudnátok küldeni vmit azt megköszönném
hát leírást sajnos men tudok... van bennük egy ellenállás, ami egy kondit tölt... azt kell egy potenciométerrel helyettesíteni. de tipusonként teljesen eltérő...
ha sima "3 lábú" indexrelé van a kocsiban, akkor meg lehet csinálni állíthatóra. már nem egyet alakítottam át. az egyik ellenállás helyére tenni kell egy trimmert és már kedvedre tekergetheted :D
gyári szalag, 5centinként vágható, és 5centinként van rajt 3led és egy ellenállás sorosan... labortáprol küldtem 30volt-al kb 10percig a 12voltos szalagot és csak az ellenállás füstölt rajt egy idő után, de nem égett ki.
nekem eddig led szalag nem ment tönkre ingadozástol...
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogy hol lehetne olyan index relét venni/rendelni, ami segítene a ledes indexek ellenállása miatti "gyors villogás" megszüntetését? Nem szeretném külön mindegyik helyet beellenállásozni.
Évjárattól függően van benne különböző de ugyan úgy vele lehet rakni mindet.
A gyári boltban kapható műszerfal LEDekből még nem láttam olyat ami kielégítő lett volna.Magadnak kell elkészíteni.
T5 foglalatos. 8mm es körkörösen világító led jó bele. A 8mm es csak fér a gyári helyre hogyha a peremét leköszörülöd a lednek.
Az elsőképen 5mm es van azzal gyenge lenne. A másodikon van 8mm es is összehasonlítva a többivel a 3. képen meg van gyári izzó 5mm-es 8 mm-es és 8mm esből 5 chippes.
sziasztok! astra f-ben szeretném a műszerfalban kicserélni az izzókat ledekre. Milyen foglalatú led kell? Belső világítást is szeretném, az is érdekelne
Szabvány szerint 39 vagy 42mm es van.
Itt egy link:
http://lancershop.hu/index.php?lap=150_225
A 3db os már elég jól világít de jobb a 6db os. SMD 5050 es.
Oda ahol folyamatosan világít pl rendszámfény oda mindenképp hűtőbordásat vegyél. Kilépő fénynek stb jó az olcsóbb is. (kb fele annyiba kerül)
tesz-vesz, vatera stb helyeken jóval olcsóbbak pláne ha alkatrészeket veszel és magad rakod össze. A fenti linken kaphatóak stabilizáltak.
smd lednél nem mindegy mire használnád, belső tér világításra 5050smd szalagon, bár én inkább 4chipes flux ledet használok és igaz hogy a 3db 5050 smd 0.9w és az enyém is de 1db fluxledet könyebb önmagában beépíteni és a tápvezetékre építeni a korlátozást mint bármilyen lámpatestbe egy merev szalagot rakni.
3-4-5 chipesben is van super flux led én 4 chipest használok mert annak a lumen fényereje közel megfelel az 1w power ledének mégsem kell hűtőbordát használni mert a led + lábán van a hűtés.