Egy év, és életbe léphet a KRESZ 2.0
* Index - [email protected]
| 2008. 04. 09., 08:39 | Frissítve: 2 napja
Rohanó világunk és az egyre rosszabb közlekedésbiztonsági adatok miatt volt szükség a KRESZ teljes újraírására. Nedves úton kötelező lesz csökkenteni a sebességet, lámpátlan zebra előtt pedig lassítani kell az autósoknak. Az életbe lépés előtt társadalmi vitára, majd nyelvészek elé bocsátják az új szabálygyűjteményt.
h i r d e t é s
Elkészült az új KRESZ: a Nemzeti Közlekedési Hatóság tervezete a 33 éve hatályos és legalább hússzor módosított szabályozást a tervek szerint 2009 első felében váltaná fel, írja a szerdai Népszabadság [1].
Az 1975-ben bevezetett közlekedési szabályrendszer mostanra nagyon sok szempontból elavult. Jócskán nőtt a forgalomban lévő gépjárművek száma, és olyan új járművek jelentek meg (így a quad, vagy a 2,5 tonna összsúlyt meghaladó személyszállító járművek, így például a városi terepjárók [2], avagy SUV-ok), amelyekre nem, vagy csak nehezen alkalmazhatók a ma hatályos szabályok.
Horváth Zsolt Csaba, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke közlekedésbiztonsági megfontolásokkal is indokolta a javasolt változtatásokat. A balesetek harmadát ugyanis gyorshajtás okozza. Az esetek 96,32 százalékában az út-, a forgalmi és az időjárási viszonyokhoz nem igazodó sebesség miatt történik baleset. Az új KRESZ-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóság ezért csökkentené az autósok mérlegelési lehetőségét a sebesség megválasztásakor.
A mai sebességhatárokat nem változtatják meg, de a keskeny utakon (ahol nincs két külön sáv felfestve, mert ahhoz nincs elég hely) például 90 helyett csak 70-nel lehetne hajtani. Esőben, vagy ha bármilyen oknál fogva vizes az útburkolat, autópályán 130 helyett csak 110-zel, autóúton 90, egyéb, nem lakott területen fekvő úton 70-nel szabadna hajtani.
A tervek szerint a jövőben lassítaniuk kell az autósoknak a közlekedési lámpával nem védett gyalogátkelőhelyek előtt. A zebrák előtt 20 méterrel az autók sebességét 30 kilométer per órára kell csökkenteni. A tervezet szerint a jövőben ismét az autóvezető lenne felelős azért, hogy utasai használják a biztonsági övüket.
Az új KRESZ tervezetét szakmai-társadalmi vitára bocsátják, majd a jogi csiszolgatás után ellenőriztetik nyelvészekkel is, mert mindenkinek értenie kell, hogy miről van szó benne. Az új KRESZ ezek után a legkorábban 2009 első félében léphet hatályba.
Engem se vinne rá a lélek, hogy 1-2szer elrugjam a paripának, ha a közlekedés normális lenne...
Ebben a rohanó országban nem elég, hogy tresszelik az embereket mindenféle f+sággal, hanem még minden utcasarkon állítgatják meg őket és büntetik.
Teljesen jól csinálják...
Ebből nem kevesebb lesz a baleset, hanem több.
Mert reggel mindenkinek be kell érnie a munkahelyére...
és amennyi autó van, már néha nem elég csak korábban elindulni..
A biztonsági övről annyit,hogy tényleg egy mai autóban(legzsák) nélküle meghalsz,de mi köze az államnak ahhoz,hogy én meg akarok -e dögleni vagy nem?Rontom a statisztikát?????
Jah, aszittem, hogy ott van 3 évenként újítás. Akkor ne kavarjál be. Te is kifizetsz 150-et majdnem egy jogsira, és nem is biztos, hoyg fogsz vele pénzt keresni.
En kint is dolgozm ausztriaban es itt mar igy mukodik..varok most egy csekket,mert vmi eldugot faluban 30 helyett 50el mentem es villant az ejszakaItt mindenhol betartjak az 50-et...Amit otthon nem biztositanak az a nyugodtabb elet es emiatt rohan mindenki...
Persze, hogy nem, hisz valahol az oktatónak is kell spórolni! Amúgy az oktatók min. felétől nem csak az engedélyét, de a jogsiját is egy életre el kellene venni!
Igazából mindebbe az a vicces,h mindig csak a másikkal való kicseszés a cél,pl magántrafipaxot vehetsz és fotózhatod a másikat és beküdlehted,nehogy a végén még a rendőr bácsi legyen a csúnya ember,szal nevetséges aki nem hülye az ugyis tudja h hol mérnek meg hasonlók,de ez persze ne mjelenti azt h száguldozni kell
Figyi már! Akinek a munkájához kell a busz jogsi az miért fizet 150-200ezreket?
Persze könnyen beszélek van jogsim és vigyázok is rá. Mivel mindennap azzal járok, szerinted minden szabalyt pontosan betartok? Pedig vigyázok a jogsimra.
Ez pont olyan dolog,hogy én egy kábelTv szolgáltatónál dolgozok így vannak kiváltságaim pl:ingyen Hbo,én azt mondom kerüljön az Hbo a triplájába!A sok fa*zkalap a szolgálati Audival,Ww,Skoda....úgyis átszáguldozhat bárhol 180-nal!!!!!!Egy autóval nem lehet 30km/h val menni!!!!!Ebből még több lesz a baleset mert nagyon sietnek az emberek egy kocsis tököl(betartja a sebességhatárokat)majd türelmetlenül előzni kezd és már meg is van a frontális ütközés!
Engem se vinne rá a lélek, hogy 1-2szer elrugjam a paripának, ha a közlekedés normális lenne...
Ebben a rohanó országban nem elég, hogy tresszelik az embereket mindenféle f+sággal, hanem még minden utcasarkon állítgatják meg őket és büntetik.
Teljesen jól csinálják...
Ebből nem kevesebb lesz a baleset, hanem több.
Mert reggel mindenkinek be kell érnie a munkahelyére...
és amennyi autó van, már néha nem elég csak korábban elindulni..
Mostmár Szerencse kell hozzá